istoric

Fundatia Cultural Umanitara “Henri Coanda” Filiala Timisoara s-a înfiintat în 2001 ca fiind una din filialele Fundatiei Cultural Umanitare “Henri Coanda” Oradea si patroneaza Scoala Postliceala, Liceul Teoretic si Centru de Formare profesionala “Henri Coanda” Timisoara.

Fundatia Cultural Umanitara “Henri Coanda” Filiala Timisoara si-a extins activitatea in zona de vest a tarii, raspunzand solicitarilor venite din partea beneficiarilor directi si a infiintat scoli in localitatile Moldova Noua si Sannicolau Mare.

Suntem o instituție de învățământ particular, care pune accentul pe calitate. Urmarim cresterea prestigiului şcolii prin aşezarea cursantului şi a preocupărilor sale în centrul activităţii educaţionale.

Scopul nostru este acela de a promova educatia, formarea și dezvoltarea competențelor individuale din perspectiva personală, socială sau ocupațională, punând în centrul activităților sale dezvoltarea armonioasă, deplină a persoanei și dezvoltarea durabilă a societății în ansamblul ei.  

Școala Postliceală “Henri Coandă” Timișoara

   Școala Postliceală “Henri Coandă” Timișoara, este cea mai mare instituție de învățământ postliceal particular din județul Timiș și se poate lauda în prezent cu cele 6 specializări acreditate din domeniile sănătate și asistență pedagogică, turism , electronică și automatizări. Absolvenții noștri integrați pe piața forței de muncă în procent de 90%, ne fac cinste, fiind bine pregătiți profesional.

Liceul Teoretic “Henri Coandă” Timișoara

  In anul 2013 s-a infiintat Liceul Teoretic ,,Henri Coanda,, Timisoara cu profil umanist, specializarea filologie, care se adreseaza atat absolventilor de gimnaziu care doresc sa continue studiile liceale la zi cat si celor care doresc continuarea studiilor la frecventa redusa.Liceul nostru realizeaza cadrul adecvat pentru un invatamant de calitate, axat pe strategii didactice centrate pe elev.

Centrul de Formare Profesională “Henri Coandă” Timișoara

   Centrul de formare profesională “Henri Coandă” Timișoara pregăteşte specialişti în numeroase domenii de activitate, având până în prezent peste 5000 de absolvenți care profeseaza meseriile deprinse in urma absolvirii cursurilor. În plus, diplomele primite în urma absolvirii cursurilor de la Centrul de Formare Profesională sunt recunoscute în UE.

Henri Coandă

Inventatorul avionului cu reacție

     S-a născut la 7 iunie 1886, în București. Tatăl său, Constantin Coandă, era originar din Craiova. A fost legat de Oltenia prin bunicii de la Perișor, localitate unde a venit de mai multe ori. Henri Coandă a urmat Colegiul „Sf. Sava” din București și Liceul Militar din Iași, apoi Școala militară de artilerie din București, pe care a absolvit-o in 1905. A studiat la Școala superioară de aeronautică și construcții mecanice de la Paris, dar și la Liege, Montefiore.

  În 1967 a fost încununat cu titlul de Doctor Honoris Causa al Institutului Politehnic București, a devenit membru al Academiei Române (1970), președinte al Institutului pentru Creație Științifică și Tehnică București (1971), membru al Societății Aeronautice Engleze. Fiind preocupat de tânăr de probleme de aeronautică, realizează, de-a lungul anilor, în țară și în străinătate, numeroase invenții și prototipuri, studiind intens acest domeniu. A construit modele de rachete (1906), machete de avion cu motor, rachetă cu combustibil solid, planoare, a studiat fenomenele aerodinamice din jurul aripilor (pe un stand original construit cu ajutorul lui Gustave Eiffel și Paul Painleve și montat pe o locomotivă de exploatare); a realizat primul avion cu reacție din lume, încercat de el la Issy-les – Moulineaux, Franța, în 1910, la 16 decembrie și prezentat la Salonul Internațional de Aeronautică de la Paris; un avion bimotor în 1911, avioane militare construite în Anglia (1911 – 1914), aparate de ochire pentru avioane (1911), tun fără recul, rezervoare și cisterne de beton pentru combustibili, case prefabricate, instalații pentru desalinizarea apei de mare. A avut peste 250 de brevete de invenție. S-a ocupat și cu cercetarea fenomenului devierii unui fluid in alt fluid, numit „efectul Coandă” (1934).

A efectuat cercetări numeroase în mecanica fluidelor, publicând articole științifice în toate domeniile pe care le-a studiat. Dintre invențiile sale, 33 se bazează pe cercetări fundamentale originale, ceea ce îi conferă o mare autoritate științifica marelui inventator român. Henri Coandă a murit la 25 noiembrie 1972, la București.